– یک کارشناس مسایل روسیه می گوید که ورود ترکیه به بحران سوریه با برنامه و سناریوی آمریکا صورت گرفته و دولت آنکارا با دنباله روی از کاخ سفید به تضاد با منافع ملی خود افتاده است و نفوذ منطقه ای خود را از دست می دهد.
الکساندر دوگین استاد فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه دولتی مسکو (لامانوساف) اظهارکرد : ترکیه در آستانه گسستن روابط خود با همسایگانش و روسیه قرار گرفته است چرا که دولت آنکارا یک سیاست متمایل به آمریکا و علیه منافع خود در پیش گرفته است.
وی با هشدار به این که ادامه این سیاست موجب تجزیه ترکیه خواهد شد گفت: دولت آنکارا باید صاحب یک تفکر ملی باشد ولی دیدگاه دولت آنکارا یک دیدگاه 'نئو عثمانی' است و آمریکا برای تداوم این دیدگاه به دولت آنکارا فشار وارد می آورد.
او در پاسخ به این سووال که تاوان این سیاست برای ترکیه چه خواهد بود؟ گفت: رییس جمهوری روسیه در کنار بشار اسد و مردم سوریه و ایران جای دارد، آمریکا؛ اروپا، ترکیه و عربستان و قطر در مقابل این گروه قرار گرفته اند و اردوغان با لحاظ این مساله به صورت دشمن روسیه درآمده است.
دوگین با تاکید بر اینکه اردوغان با فاصله گرفتن از تفکر آوراسیا به ناتو نزدیک شده است گفت: با لحاظ این مساله در دیدار آتی اردوغان با پوتین نتیجه ای از مذاکرات حاصل نخواهد شد چرا که ترکیه در صف دشمنان آوراسیا و روسیه جای گرفته و تحت کنترل آمریکا و ناتو درآمده است.
ترکیه گام به گام بسوی تجزیه پیش می رود و در مرحله بعدی ترکیه با تجزیه هویت ملی بسوی درگیری های کردی پیش خواهد رفت و آمریکا از این مساله حمایت می کند و یا اینکه ترکیه با یونان درگیر خواهد شد .
وی در مورد محتوی احتمالی مذاکرات پوتین و اردوغان در مسکو در روزهای آتی گفت: پوتین در این دیدار خواستار قطع حمایتهای ترکیه از تروریست های سوری خواهد شد و آنچه که برای رییس جمهوری روسیه اهمیت دارد دور شدن ترکیه از ناتو و آمریکا خواهد شد.
اردوغان بین روسیه و آمریکا در تنگنا قرار گرفته است و چیزی از مذاکرات مسکو عاید وی نخواهد شد و اصولا وی دیدار نخست خود را از واشنگتن انجام داده و سپس به مسکو سفر می کند.
نخست وزیر ترکیه به خواست آمریکا حرکت می کند و این نیز مخالف منافع ملی ترکیه است ، این امر نمی تواند زمانی طولانی بطول انجامد و به نظرمن در صورت ادامه این سیاست ترکیه تجزیه خواهد شد.
دوگین در مورد نشست ژنو ۲ گفت: آمریکا امیدوار بود که 'بشار اسد' در مدت زمان کوتاهی سرنگون شود ولی حزب الله لبنان - ایران و روسیه قدرتمندانه از 'بشار اسد' حمایت کردند و وی در حال حاضر قدرتمندتر از گذشته است و در صحنه سوریه همانند لیبی تنها غرب نیست که حضور دارد بلکه قدرتهای دیگر نیز حضور دارند و این نیز مهمترین مشخصه تفاوت رخدادهای سوریه با لیبی است.
روسیه- چین- ایران و برخی دولتهای مستقل از دولت سوریه حمایت می کنند و در صورتی که معادلات قدرت در سوریه به صورت فعلی حفظ شود نمی توان انتظار نتیجه ای از نشست ژنو ۲ را داشت .
دوگین با پیش بینی این که در مناطقی که تحت کنترل مخالفین سوری قرار دارد بدلیل اعمال خشونت بار آنان در آینده نزدیک عصیانهای عمومی رخ خواهد داد گفت: حمله اسراییل به دمشق آخرین راه چاره برای غرب برای تغییر وضعیت فعلی سوریه بود و نشانگر وحشت و واهمه ائتلاف ضد 'بشار اسد' است.
اگر ترکیه سیاست بیطرفی در سوریه اتخاذ می کرد در این صورت حرف نخست در منطقه را می توانست بزند ولی در حال حاضر تنها مهره ای در بازی دیگران است و ترکیه شانس خود برای ایفای نقش یک میانجی موثر و قدرتمند را از دست داده است.
دوگین در مورد تعیین یک تاریخ زمانی احتمالی برای پایان رخدادهای سوریه گفت: این امر ممکن نمی باشد . هر روزی که 'بشار اسد' اوضاع سوریه را تحت کنترل قرار می دهد یک روز به دوران پایانی کاپیتالیسم جهانی نزدیک تر می شویم و بشار اسد در حال حاضر در نقطه اوج موقعیت سیاسی خود قرار دارد و هر چقدر وی کنترل اوضاع در سوریه را در دست خود بگیرد و تقویت بکند حاکمیت آمریکا با شکست مواجه خواهد شد.
در نشست ژنو ۲ روسیه بر موضع خود در این نکته که جهان یک جهان یک قطبی نیست بلکه یک جهان چند قطبی است تاکید خواهد کرد و این نکته برای مساله سوریه بسیار حائز اهمیت است و با پیروزی 'بشار اسد' جهان چندقطبی پیروز خواهد شد .
در صورت شکست 'بشار اسد' آمریکا به وضعیت فعلی اداره جهان از دید خود ادامه خواهد داد و ترکیه یک بنده آمریکا خواهد بود و این نیز منجر به سقوط ترکیه در ورطه تجزیه خواهد گردید .
نمی توان گفت مساله سوریه چه زمانی به پایان می رسد ولی آنچه که واضح است مساله سوریه یک بازی بسیار بزرگ بین المللی است.